Mézeskalács!

2013.07.24 16:42

Ki ne szeretné a mézeskalácsokat? Jó lehet, hogy nyár közepe van, de én akkor is MOST írom le a receptjét, és a többit!:D

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt (átszitálva)

15 dkg porcukor

25 dkg vegyes virágméz

5 dkg margarin 

1-1 púpozott kávéskanálnyi őrölt fahéj és szegfűszeg VAGY mézeskalácsfűszerkeverék

4 púpozott kávéskanálnyi szódabikarbóna

1 tojás

Elkészítés:

A lisztet, a porcukrot, a fahéjat, a szegfűszeget és a szódabikarbónát alaposan keverjük össze falapáttal. Ezután a virágmézben olvasszuk fel a margarint. Egy befőttesüvegben a mézet és a margarint állítsuk egy kis lábas vízbe, majd a vizet forraljuk fel, és a mézet addig keverjük, míg a margarin teljesen elolvad benne. A befőttes üveget mikrohullámú sütőbe is tehetjük.

A mézet ezután öntsük a fűszerekkel elkevert liszre, üssünk bele egy tojást, és gyúrjuk össze. A tészta inkább lágy legyen mint kemény, mert a pihenés alatt úgy is megkeményedik egy kicsit. A tálat fedjük le, és és pihentessük a tésztát legalább egy napig. Minél tovább hagyjuk állni, annál szebbre sül majd.

 

A mézeskalácsot díszíteni is szoktuk, méghozzá cukormázzal, ezért annak is leírom a receptjét:

1 tojásfehérje

kb 15-20 dkg porcukor

(Ennyi hozzávalót életemben nem láttam! Mintha leírnám a süti receptjét: SÜTI (boltban megveheted).)

Ha hiszitek, ha nem, ezeket most össze kell keverni habverővel, nagyon precízen.

És kész!

Itt a házikónak a sablonja:


Az enyém ilyen lett: :D