Mézeskalács!
Ki ne szeretné a mézeskalácsokat? Jó lehet, hogy nyár közepe van, de én akkor is MOST írom le a receptjét, és a többit!:D
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt (átszitálva)
15 dkg porcukor
25 dkg vegyes virágméz
5 dkg margarin
1-1 púpozott kávéskanálnyi őrölt fahéj és szegfűszeg VAGY mézeskalácsfűszerkeverék
4 púpozott kávéskanálnyi szódabikarbóna
1 tojás
Elkészítés:
A lisztet, a porcukrot, a fahéjat, a szegfűszeget és a szódabikarbónát alaposan keverjük össze falapáttal. Ezután a virágmézben olvasszuk fel a margarint. Egy befőttesüvegben a mézet és a margarint állítsuk egy kis lábas vízbe, majd a vizet forraljuk fel, és a mézet addig keverjük, míg a margarin teljesen elolvad benne. A befőttes üveget mikrohullámú sütőbe is tehetjük.
A mézet ezután öntsük a fűszerekkel elkevert liszre, üssünk bele egy tojást, és gyúrjuk össze. A tészta inkább lágy legyen mint kemény, mert a pihenés alatt úgy is megkeményedik egy kicsit. A tálat fedjük le, és és pihentessük a tésztát legalább egy napig. Minél tovább hagyjuk állni, annál szebbre sül majd.
A mézeskalácsot díszíteni is szoktuk, méghozzá cukormázzal, ezért annak is leírom a receptjét:
1 tojásfehérje
kb 15-20 dkg porcukor
(Ennyi hozzávalót életemben nem láttam! Mintha leírnám a süti receptjét: SÜTI (boltban megveheted).)
Ha hiszitek, ha nem, ezeket most össze kell keverni habverővel, nagyon precízen.
És kész!
Itt a házikónak a sablonja:
Az enyém ilyen lett: :D